2021-08-18 15:54:05• hírek • közlemény

A RestArt [urban paint] Festival által sikeresen debütált az utcai művészet városunkban, következik az Utcazene Fesztivál

Öt nap leforgása alatt városunk négy helyszínét élesztették újra a falfestmények, ezzel pedig Szatmár utat nyitott magának a kortárs művészetek irányába. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a “G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ a SamStudia Egyesülettel és az Art Factory Egyesülettel közösen szervezte meg ezt az egyedülálló fesztivált azzal a céllal, hogy a színeken keresztül az üres vagy elhanyagolt falakat felfrissítse, és bevezesse az utcai művészet szépségét városunkba. 

A Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztiválon megvalósított koncepció mintájára a szatmári rendezvényen négy elismert művész vett részt, akik lehetővé tették a modern falfestmények kibontakozását városunkban. Popescu újragondolta Ion Creangă meséinek sokak által ismert figuráit, a Mircea Eliade általános iskolában  a Visual-Light Crew csapata szó szerint szárnyakat adott városunk oktatási intézményének, hiszen négy falat egyedülálló madarakkal díszítettek, a Bălcescu-Petőfi általános skolában pedig ATOMA vizuális szimbiózist hozott létre két generáció között, és ezzel új perspektívát mutatva. Az iskolák mellett a Titulescu (Deák) téri transzformátor állomás külsejét PARA vette kézbe, aki a kissé idejétmúlt elemeket új, élénk 3D grafikával ötvözte. 



A fesztivál programja azonban nem ért véget csupán a falfestmények készítésénél, hanem kicsiknek szánt alkotóműhelyeket és műhelymunkákat is magába foglalt, amelyeken keresztül a fiatalok megmutathatták kreativitásukat, és megismerhették az utcai művészet technikáit. Mindez kiegészült egy kerékpártúrával, amelyre augusztus 15-én, vasárnap került sor, szórakoztató és környezetbarát módon, és amelyen keresztül a közönség teljes biztonságban tekinthette meg az elkészült festményeket, betartva a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.


A RESTART Fesztivál sikerrel koronázta meg az augusztusi hónapot, szeptemberben pedig a város központi területeire, a Tűzoltótorony környékére és a MOOSE Bár teraszára fókuszál majd az utcai művészet. Ez a két helyszín egészíti ki az első szabadtéri street art galériát Szatmárnémetiben, létrehozva az alternatív turizmus egy olyan formáját, amelyet egész évben élvezhetünk.



De a vonzó események itt nem érnek véget! A Street Music Festival az utcazene hangulatát és a szabadtéri show-k káprázatát hozza szeptember 3-5 között. Ahogy azt már megszokhattuk, a világ minden tájáról érkeznek művészek! További részletekért és a fesztivál részletes programjáért kövesse a “G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ Facebook oldalát. Együtt tesszük színesebbé a várost!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: